Efterlängtat recept!
Här har ni receptet.. förlåt att det dröjde ;)
Chockladkolakaka !
En hilmmelks kaka där hemkokt kola gräddas in i smeten.
den uppskattas på alla kaffebord.
kaka :
125g smör eller margarin.
150g mörk blockchocklad.
3 ägg.
2 dl strösocker.
2 ½ dl vetemjöl.
2 tsk vaniljsocker.
kolasås :
1½ dl mellan grädde (eller 1 dl vispgrädde och ½ dl mjölk)
½ dl strösocker
½ dl sirap
smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 21 cm i diameter. smält smöret på svag värme. dra kastrullen från plattan och bryt ner chockladen i mindre bitar. rör om då och då tills chockladen smält helt. låt svalna. vispa ägg och socker pösigt och rör där efter ner chocklad blandningen i smeten. blanda mjöl och vanilj socker och vänd ner i smeten. häll hälften av smeten i formen och grädda 5-10 minuter i 175 grader.
koka under tiden kolan. blanda grädde socker och sirap i en tjockbottnad kastrul. låt koka till det tjocknar ca 15 minuter. såsen får inte bli för tjock men det ska bildas en liten "gata" när man drar skeden längs kastrullensbotten. bred ut den heta såsen över kakan i formen. ställ kakan kalt hällst i frysen så att kolan stelnar något. bred där efter ut resten av smeten över kolan i formen. grädda uterligare 5-10 minuter i 175 grader.
låt gärna kakan stå över natten och servera sedan med en klick grädde